Kao što u fizičkom svijetu postoji hijerarhija bića prema stupnju svijesti (u originalu), tako isto i u svijetu nižeg astrala postoji hijerarhija bića. Obzirom da svijet astrala prethodi fizičkoj manifestaciji onda je puno važnije osloboditi se astralnih utjecaja a zatim njihove oblike manifestacija prepoznati u fizičkoj realnosti. Oslobođenje samo od fizičkog utjecaja neće trajno osloboditi osobu od izvora takvog utjecaja. 

Matrica kao energetsko polje pripada kolektivnom utjecaju, ima globalni utjecaj, jer se radi o programima koji se nalaze u polju i koje ljudi automatizmom preuzimaju kada se nalazi unutar takvog jednog polja. Svaki sustav je tu prvenstveno kako bi unaprijedio i produbio nečije samoostvarenje, a ne kako bi osoba bezuvjetno prihvatila pravila sustava. ono što sustavu daja snagu jesu pojedinci istomišljenici. Nema ništa loše u tome biti okružen istomišljenicima, međutim svakome treba biti jasno da matrica kao sustav ima jedan izvor i da sam naziv sustav navodi osobu na pogrešne zaključke i odluke. Kada je riječ o matrici i njenim vladarima tada će prvenstveno biti govora o vladaru nižeg astrala i njegovim arkonima koji se svim silama trude Zemlju prilagoditi vlastitim potrebama.

Na ovom stupnju osoba se također suočava s utjecajem reptilskog uma – instinktom, koji se budi u situacijama opasnim po život. Instinkt se javlja čak i prije emocije. Instinktivno djelovanje je djelovanje bez sagledavanja realnih okolnosti, bez prosuđivanja.  Za prosuđivanje je potrebno odvajanje, međutim instinkt nas u tome spriječava. Reptilski um je prvi koji se razvija, odnosi se na preživljavanje, jer to osoba prvo uči ako ne odrasta u bezuvjetnoj ljubavi. Instiktivno djelovanje ne mora nužno niti biti loše, ali osoba treba svjesno upravljati takvim programima.

Svi navedeni utjecaji vrlo snažno djeluju na čovjeka, međutim i takvog utjecaja moguće se osloboditi. To nije važno samo u kontekstu kreativnog ostvarenja tijekom tekućeg života, već je jednako tako važno i za život nakon “smrti”.