Partnerski odnos predstavlja rezultat onoga što je osoba naučila unutar svoje obitelji. Partnerstvo je sredstvo osobnog razvoja unutar kojeg osoba ima mogućnost primjeniti naučeno. Ono omogućuje da se bezuvjetna ljubav izrazi do maksimuma. Postoji bezbroj oblika partnerstva, a sve ovisi o partnerima. U svakom slučaju partnerstvo na površinu izvlači dubinske traume i da bi partnerstvo uspjelo obje strane trebaju reaktivirati osobni kompas. 

Kao što postoji ljudski razvoj i faze osobnog razvoja, tako isto postoje faze razvoja partnerstva. Konačni cilj je vlastita kreativna ostvarenost, a samo partnerstvo je sredstvo koje nam u tome pomaže. Da bi partnerstvo doseglo svoj vrhunac potrebna je osobna integriranost oba partnera. 

Najjednostavniji put prema plodonosnom partnerstvu je kada se oba partnera razvijaju simultano. Partnerstvo u kojem dvije strane ne rezoniraju jedna strana dobija puno, a druga malo, Na takav način se stvara disbalans koji se na kraju manifestira kao određeni tip bolesti. O samom integritetu je bilo riječi kroz prethodne tečajeve, a ovdje pak riječ o muškom i ženskom principu kao djelovima osobnog integriteta, Jer, duša je bespolna, pa samim time i osoba da bi bila cjelovita treba znati baratati muškim i ženskim principom postojanja. 

Prije ulaska u partnerstvo potrebno je rasčistiti odnose s bivšim partnerima. To je stvar duševne higijene. Moguće je naravno “sjediti na dvije stolice”, međutim u tom slučaju čovjek nije u stanju doživjeti partnerstvo u ukupnoj punini. O kojoj god varijanti se radilo odnose je potrebno očistiti, te novo partnerstvo graditi na zdravim i novim temeljima. Jer, svaki izlazak iz odnosa za sobom ostavlja i određene posljedice koje podsvjesno opterećuju osobu i novog partnera/icu. Ako ne već radi sebe, onda se barem iz poštovanja prema partneru treba osloboditi utjecaja bivših partnera/ica. 

Na takav način se stvaraju okolnosti za maksimalni stupanj otvorenosti i rezoniranja. Ukoliko postoje blokade partnerstvo će se suočavati s poteškoćama. Jedna od poteškoća koja se javlja, jer partnerstvo vrlo snažno izvlači sve duboke traume, jesu zamke osjećajnosti. Zamke koje navode osobu na pogrešne zaključke i odluke što može biti kontraproduktivno u kontekstu partnerstva.

Nakon obiteljskih odnosa, partnerstvo je prvi slijedeći odnos koji u osobi izaziva snažne emocije, te zahtjeva vrlo dobre komunikacijske vještine, te poznavanje ljudske multidimenzionalnosti kako ne bi došlo do nesporazuma. U tom kontekstu se ovdje obrađuje sustav čakri, organa komunikacije.

Teme koje se obrađuju boldane su u tekstu iznad.