Zdravlje se ne mjeri samo odnosima utemeljenim na bezuvjetnoj ljubavi, već i prema tome ima li osoba u životu ciljeva koje nastoji ostvariti. Osoba koja nema ciljeve se ne može smatrati duševno zdravom osobom. Ovdje se ne radi o bilo kakvim ciljevima, već o životnim ciljevima koji rezoniraju sa osobom koja ih nastoji ostvariti, ciljevima koji prozilaze iz same osobe. Zašto je to važno? Zato jer bez osobnih ciljeva osoba neće znati što je zadovoljstvo koje proizlazi iz ostvarivanja osobnih ciljeva. Cilj nije nešto čemu osoba treba težiti. Cilj ne opravdava sredstvo, već je cilj inspiracija za osobni razvoj.  Cilj je samo jedna stanica koju osoba prolazi na svom putu, a zadovoljstvo proizlazi iz samog rada. Kada osoba radi ono što voli onda to zadovoljstvo ispunjava osobu. Osoba nema osjećaj gubitka energije. 

Ciljevi se prepoznaju u odnosu s okolinom, međutim ako je osoba odgajana snažnim autoritetima, tada će to imati snažan utjecaj na to kako će osoba definirati osobne ciljeve. Sve traume koje je osoba proživjela reflektirati će se kroz odabir osobnog cilja, a da do toga ne dođe na ovom stupnju se uči tehnika hoda do cilja. Tehnika je vrlo snažna i otvara čitav niz trauma koje je potrebno rastvoriti kako bi osoba bila u stanju realizirati postavljeni cilj. 

Ono što može otežati ostvarenje cilja jest petlja i sfera u kojoj se osoba nalazi. Ako je sama osoba postavila previsoku ljestvicu znači da je nužno napustiti postojeću sferu djelovanja, te stati na novu stepenicu, što znači napuštanje starih obrazaca ponašanja, te savladavanja novih principa djelovanja. 

Ono što može olakšati definiranje ciljeva jesu primordialni kodovi. Svaka osoba se rađa s originalnim kodovima o tome koja kreativna aktivnost osobi najbolje paše, u kojem identitetu, kojoj duhovnoj struji osoba pripada, te primordialni odnos koji joj najviše odgovara. Jednom kada osoba prepozna vlastite primordialne kodove ima mogućnost organizirati vlastiti život prema onom što joj najviše odgovara. Znanje o primordialnim kodovima također može pomoći osobi da ne padne pod utjecaje anorganskog bića koje može odvući osobu u suprotnom smijeru. Osoba pod utjecajem anorganskog bića se pretvara u sanjara koji nastoji ulaziti u iskustva koja nisu izvorno potreba osobe pod utjecajem. 

Teme koje se obrađuju:

  • lažni autoritet
  • gubitak energije
  • definiranje cilja
  • hod do cilja – tehnika rastvaranja niza trauma koje sputavaju osobu od ostvarenja cilja
  • petlja i sfera
  • primordialni kodovi
  • analiza snova
  • anorgansko biće